Smart home - Sådan fungerer Zigbee

Smart home - Sådan fungerer Zigbee

Den trådløse Zigbee teknologi bruges til at forbinde enhederne i dit smart home. Zigbee er designet til at være energieffektiv og fungerer ved at danne et mesh-netværk mellem dine smarte enheder. På den måde kan de både kommunikere direkte med hinanden eller fungere som repeatere, der sikrer forbindelse til de yderste enheder i netværket.

Hvordan fungerer Zigbee?

Et Zigbee netværk består af tre typer enheder: En koordinator, routere og slutpunkter. Når en ny enhed tilsluttes netværket, sker det ved at den forbinder til koordinatoren – din smart home hub – eller en router og på den bliver tildelt en rolle i netværket. Herefter kan den begynde at kommunikere med andre enheder i netværket.

# Koordinator

Koordinatoren – din hub – er den centrale kontrolenhed i dit Zigbee-netværk. Hubben er ansvarlig for at oprette og vedligeholde netværkets forbindelse til internettet og koordinere kommunikationen mellem alle enhederne i netværket.

# Routere

Routere er strømtilsluttede enheder i dit netværk, dvs. alle ikke batteridrevne enheder. Routerne fungerer som repeatere til andre enheder og er på den måde med til at udvide netværksrækkevidden af dit netværk. Det kan f.eks. være et smartplug i dit bryggers, der sørger for at din Zigbee netværksforbindelse også kan nå ud til sensoren i din garage.

# Slutpunkter

Slutpunkter – også kaldet end-points – er enheder, der kun kan sende data til routere og koordinatoren i dit netværk. End-points er batteridrevne enheder, der ofte løser en relativt simpel funktion i dit netværk. Det kan f.eks. være en sensor, der registrerer at din garagedør står åben og derfor sender besked om det til koordinatoren, som giver dig besked.

3 fordele ved Zigbee

  • Energieffektivt: Zigbee enheder kan fungere med meget lidt strøm på grund af mesh-netværksstrukturen.

  • Stor rækkevidde: Zigbee netværket kan have en rækkevidde på op til 100 meter. Og jo flere smarte enheder, jo mere udvides rækkevidden af dit netværk.

  • Pålideligt: Zigbee mesh-netværket er meget pålidelige og lukker selv huller i netværket, hvis en enhed mister forbindelse eller tages ud af netværket.

TIL TOPPEN